Color of the Year 2019

06 november 2018 door Tahir
Opinie

Nu het einde van het jaar nadert is het een goed moment om weer eens vooruit te blikken naar volgend jaar. Al een aantal jaren benoem ik namens Millford een Color of the Year die volgens ons het komende jaar symboliseert. Dat hoeft niet persé een trendkleur te zijn die commercieel interessant is, hoewel ik de voorgaande Colors of the Year wel steeds meer ben tegengekomen.

Color of The Year 2017 was volgens ons geel Pantone 101 C. De toepassing van geel nam al steeds grotere vormen aan, maar nog steeds constateer ik dat de kleur geel aan populariteit aan het winnen is.
Destijds stond het voor de fragiele balans die heerste op sociaal en politiek vlak. Daarom vertegenwoordigt de kleur volgens mij twee uitersten: van euforisch en energiek tot hysterisch en destructief.
Inmiddels zie je geel steeds vaker toegepast, met name vanwege haar positieve karakter: de warmte, het eigenzinnige en de energie die het uitstraalt.
Blijkbaar is dit een kleur waar we hier in het rationele westen erg aan moeten wennen, maar als je het eenmaal leert waarderen kun je niet genoeg geel om je heen hebben.

Onze Color of the Year 2018 is volgens mij ook nog niet helemaal omarmd door de massa, maar wel degelijk aan een opmars bezig. Onze keuze viel op een zinderende en energieke blauwtint (Pantone 16-4132) die volgens ons de belofte op betere tijden in zich draagt. De kleur verenigde het peilloze en afstandelijke met het futuristische en dromerige. Ook van deze kleur verwachten we in de komende jaren meer te gaan zien omdat het een open karakter heeft en een eindeloze hoeveelheid mogelijkheden symboliseert.

Naar mijn mening leven we nu in een wereld vol hevige contrasten in de vorm van tegenstrijdige meningen, belangen en commerciële prikkels. De wereld om ons heen is niet meer in te delen in goed of kwaad, zwart of wit. Nee, het draagt een heleboel kleuren in zich, die allen om bestaansrecht en aandacht vragen en vaak niet met elkaar te verenigen zijn.
Om een tegenkleur te vinden zou ik alle contrast weg willen vagen en plaats willen maken voor een schone lei. Een neutraal en onbeschreven vel dat ruimte laat voor nieuwe inzichten, zonder oordeel, zonder schuld.

Onze Color of the Year 2019 is daarom wit. Wit in verschillende natuurlijke, frisse, lichte tinten, maar vooral wit waarin alle kleur ontbreekt. Een ‘activistisch wit’ dat een helder signaal geeft dat we aan iets nieuws toe zijn. Een wit dat universeel is, licht en verlichting brengt en ons met elkaar verbindt.

Tahir

06 november 2018, door Tahir